Dubbdäck

Dags att byta till dubbdäck? Här hittar du kompletta begagnade hjul med både fälg och monterade dubbdäck till din bil. Vi erbjuder både begagnade och nya dubbdäck som alternativ. Vill du ha nya dubbdäck, väljer du billiga dubbdäck ur tre kvalitetskategorier.

Dubbdäck för vintern

Dubbdäck håller dig säker på vägarna under vintertid. De har ett grovt greppmönster samt metallpiggar som höjer broms- och styrförmågan när det är halt på vägen. Produktionen av vinterdäck med dubb kom igång på 1960-talet och det var en viktig innovation som verkligen förbättrade säkerheten vid vinterväglag.

Dubbade däck var länge det självklara valet på vintervägar i norra Europa men idag kan även friktionsdäck utan dubbar vara ett alternativ. Däck med dubbar har dock flera fördelar och här på Hjuldepån har du många tillverkare att välja mellan. Att köpa begagnade dubbdäck från oss är både ett tryggt och miljövänligt val.

Anledningar till att välja dubbdäck

  • Dubbdäck är överlägsna friktionsdäck när det handlar om prestanda på is. Du får avsevärt kortare bromssträckor vid blixthalka med dubbdäck. De räddar helt enkelt liv.
  • Det kan vara svårt att veta när det är eller riskerar att bli is på vägen. Med dubbade vinterdäck är du alltid beredd på värsta tänkbara väglag.
  • Med dubbdäck tar du dig fram säkert vid normalt vinterväglag. De ger dig goda förutsättningar att manövrera bilen med precision när det är vatten eller snö på vägen.
  • Dubbarna ruggar upp underlaget vilket gör vägen säkrare för dem som kommer efter dig.

Finns det några nackdelar med att använda dubbade vinterdäck?

Dubbdäck är utmärkta under svåra förhållanden. I stadstrafik eller under en mild vinter söderöver kan friktionsdäck vara ett alternativ. Däck med dubbar ger något högre bränsleförbrukning och det låter mer när du kör med dem. Dagens dubbdäck är dock betydligt bättre i detta avseende än äldre modeller. Utvecklingen går hela tiden framåt och skillnaderna mellan dubbade vinterdäck och friktionsdäck är inte lika stora idag som tidigare.

Under vilken period får man använda dubbdäck?

Dubbdäck får du ha från och med den 1 oktober till och med den 15 april. Om det finns risk för vinterväglag tidigare eller senare än så får du också byta till dubbdäck, men det är inte tillåtet att köra med dubbade vinterdäck under sommarhalvåret vid normala väderförhållanden.

I flera länder i Europa är det förbjudet med dubbdäck och det finns även lokala förbud som gäller vissa gator i Stockholm, Göteborg och Uppsala. Anledningen till förbuden är att man velat höja luftkvaliteten längs huvudgator där partikeltätheten varit för hög. Det handlar om gator där du inte behöver oroa dig för att det ska finnas is på vägen.

Billiga dubbdäck

Du behöver inte kompromissa med säkerheten bara för att du köper dubbdäck billigt. Billiga dubbdäck kan vara lika säkra och det gäller även begagnade däck. Att välja begagnade dubbdäck och sedan byta dem i god tid är en bra strategi för dig som vill köra så säkert som möjligt utan att betala onödigt mycket för dina däck.

Hur stort mönsterdjup du behöver ha innan det är dags att byta beror på hur tungt ditt fordon är. 

När det gäller fordon på upp till 3 500 kilo ska du ha ett mönsterdjup på minst 3,5 mm. För tyngre fordon gäller 5 mm eller mer. Observera att dessa djup är ett minimum och att det är bra att byta med lite marginal, så att du inte behöver byta till nya däck mitt under en säsong på grund av att de blivit utslitna.

Kompletta dubbdäck

Hos oss på Hjuldepån kan du välja kompletta hjul, alltså set med dubbdäck och fälgar till samtliga hjul som passar tillsammans och som redan är monterade. Vi har allt från premiumdäck med lång kvarvarande livslängd till riktigt billiga dubbdäck som kommer att hålla dig säker ute på vägen under kommande vinter. Alla våra dubbdäck är noggrant granskade och beskrivna så att du enkelt ska kunna bedöma vilka som är bäst för just dig.