Sommardäck

Dags att byta sommardäck? Vi har begagnade kompletta hjul med både fälg och monterade sommardäck i lager. Du kan välja mellan begagnade eller nya sommardäck. Vill du ha nya sommardäck väljer du billiga sommardäck i tre kvalitetskategorier.

Begagnade sommardäck

Sommardäck har egenskaper som ger dig bästa möjliga körprestanda under sommarhalvåret. Greppmönstret har optimerats för att ge dig korta bromssträckor och god manövrerbarhet på snö- och isfria vägar. Sommardäck ska även ha ett bra våtgrepp så att de motverkar vattenplaning. Sommardäck har lägre rullmotstånd än dubbdäck och friktionsdäck. Lågt rullmotstånd är viktigt för dig som vill ha så låga kostnader för drivmedel som möjligt. Sommarhjul sliter heller inte lika mycket på vägarna som friktionsdäck och dubbade däck.

En annan fördel med sommardäck är att bullernivåerna sjunker ju lägre rullmotståndet är. Det blir därför behagligare att köra helt enkelt.

Olika årstider ställer olika krav på gummit

Varför har sommardäck helt andra egenskaper än friktionsdäck, som ju också är utan dubbar? I grund och botten handlar det om att gummi är ett väldigt temperaturkänsligt material. Däckens egenskaper förändras utifrån vad det är för temperatur. Sommarhjul presterar optimalt vid temperaturer över 7 °C. Blir det kallare än så påverkas gummits elasticitet och däckens köregenskaper. Vinterdäck har istället en gummiblandning som passar när det är kallare ute.

När det gäller sommardäck anpassade för nordiskt klimat är kraven extra höga eftersom temperaturen kan skifta mycket under sommarhalvåret.

När byter man till sommardäck?

Grundregeln är att du ska byta till sommardäck när det är snö- och isfritt och vårvädret verkar hålla i sig. Kör du med dubbade däck vintertid måste du ta av dem senast den 15 april. Du får inte byta till sommardäck för tidigt utan det är lag på att bilen ska ha vinterdäck fram till den 31 mars, om det kan anses vara vinterväglag. Senast den 1 december ska du byta från sommardäck till vinterdäck.

Vad behöver man för mönsterdjup?

I Sverige säger reglerna att sommardäck ska ha ett mönsterdjup på minst 1,6 mm i däckets huvudmönster. De flesta moderna däck har slitagevarnare i form av små upphöjningar som visar tydligt när däcken har gjort sitt. Annars går det att mäta manuellt.

Köpa sommardäck – detta ska du tänka på

  • Däcken måste passa din bil. Det handlar dels om måtten på däcken men de ska även ha ett belastnings- och hastighetsindex som passar din bil. På Hjuldepån anger du bilens registreringsnummer och kan sedan välja mellan de begagnade sommardäck vi har som passar ditt fordon.
  • Att välja sommardäck är en säkerhetsfråga men det handlar även om körkomfort och bränsleekonomi. Vi säljer sommardäck från premiumtillverkare som ger dig lågt rullmotstånd, bra våtgrepp och lägre bullernivåer än när du väljer enklare däck.
  • Hjulen, inte minst fälgarna, är en detalj som hamnar i blickfånget. Välj kompletta sommardäck med fälgar som du tycker är estetiskt tilltalande.
  • Kontrollera alltid mönsterdjupet när du köper begagnade sommardäck. På Hjuldepån mäter vi alltid mönsterdjupet och anger det i annonsen.

Billiga sommardäck

Däck behöver inte vara nya för att vara säkra att köra med. Så länge greppmönstret inte har slitits ner så pass att däcken kan anses vara uttjänta är begagnade sommardäck ett bra och billigt alternativ. Fördelen är att du har råd att byta lite oftare än vad du skulle göra med dyra sommardäck. När du handlar hos oss på Hjuldepån behöver du inte vänta in en sommardäck rea eftersom vi alltid har låga priser.

Att återanvända däck som fortfarande ger ett bra grepp ute på vägarna är dessutom bra för miljön. All nytillverkning kräver nya resurser, det är därför vi på Hjuldepån erbjuder billiga sommardäck som är begagnade.

Sommarhjul och sommardäck med fälg

Vi vill att det ska vara enkelt att köpa däck och kan erbjuda kompletta sommarhjul, alltså sommardäck med fälg som redan är ihopmonterade. Det gör det smidigare att byta mellan vinter- och sommarhjul.