Vinterdäck

Dags att byta till vinterdäck? Här hittar du kompletta begagnade hjul med både fälg och monterade vinterdäck till din bil. Vi erbjuder både dubbdäck och friktionsdäck som alternativ för dina vinterdäck. Vill du ha nya vinterdäck, väljer du billiga vinterdäck ur tre kvalitetskategorier.

Begagnade vinterdäck

Är du på jakt efter billiga vinterdäck med fälg? Du hittar ett mycket stort utbud av säkra däck till bra priser här hos oss på Hjuldepån. Vänta inte med att skaffa nya vinterdäck, att köra för länge på slitna däck innebär förhöjd olycksrisk.

Ett sätt att ta reda på om det är dags att byta vinterdäck är att mäta mönsterdjupet. För fordon på upp 3 500 kilo ska mönsterdjupet vara minst 3,5 mm. För tyngre fordon ska mönsterdjupet vara 5 mm eller mer.

Olika typer av vinterdäck

Man brukar dela in vinterdäck i två huvudkategorier. Däck med dubbar och friktionsdäck. Friktionsdäck saknar dubbar och det är framförallt däckens mönster och speciella gummiblandning som borgar för ett säkert grepp även när det är riktigt halt ute. Tekniken har gått framåt på senare år när det gäller denna typ av däck. Friktionsdäck är utmärkta på asfalt där de ger ett lägre rullmotstånd än dubbade vinterdäck. Om du kör på packad snö eller blankis är dock däck med dubbar ett säkrare alternativ.

Om du ska välja vinterdäck med eller utan dubbar beror mycket på hur du använder bilen. Kan du låta den stå när väglaget är som allra värst så är friktionsdäck ett bra val. Ifall du behöver vara beredd på alla eventualiteter och om det förväntas bli en kall vinter så är däck med dubbar tryggast.

Om din bil har ett antisladdsystem så klarar du dig bättre utan dubbar än om den inte har det. Odubbade vinterdäck ger lägre förbrukning av drivmedel och sliter lite mindre på vägarna. Vilket väglag som råder där du kör under vintertid är den viktigaste faktorn för ditt val av vinterdäck.

När måste du ha vinterdäck?

Det finns några datum och en del regler utöver det som du behöver hålla reda på när det gäller vinterdäck.

  • Du måste ha vinterdäck eller motsvarande utrustning (till exempel snökedjor för vissa fordon) från 1 december till 31 mars. 
  • Dubbdäck får du ha 1 oktober till 15 april eller om det finns risk för vinterväglag tidigare eller senare än dessa datum. Det är alltså inte tillåtet att köra med dubbade däck under sommarhalvåret.
  • Friktionsdäck kan du ha året runt. Om de är av typen allvädersdäck så är de gjorda för att fungera tillfredsställande både under vintern och sommaren.
  • Själva definitionen på vinterväglag är att någon del av vägen är täckt av snö, is, frost eller snömodd. Ytterst är det polisen som avgör om det krävs vinterdäck på en viss vägsträcka vid en given tidpunkt.

Fördelar med billiga och begagnade vinterdäck

Många tror att det är viktigt att köpa nya däck och gärna från ett premiummärke för att få högsta möjliga säkerhet. Faktum är att det finns en risk för att man vaggas in i en falsk trygghet om man betalat mycket för sina däck. Det viktiga är inte vad däcken kostat en gång i tiden utan om vilket skick dina vinterhjul är i när du kör bilen. Mönsterdjupet är ett bra mått på däckens återstående livslängd och här på Hjuldepån mäter vi alltid mönsterdjupet och anger det tydligt i våra annonser.

Väljer du begagnade vinterdäck som du istället byter lite oftare får du både bättre ekonomi på sikt och högre säkerhet än alla som kör lite för länge på vinterdäck som var dyra i inköp. En annan stor fördel med att välja begagnade däck är att det är bättre för miljön.

Kompletta vinterdäck med fälg 

Att köpa kompletta vinterhjul är smidigt. Då har däcken redan monterats på fälgen så att du slipper tänka på vilka fälgar som passar ihop med dina vinterdäck. Hos oss är det lätt att köpa vinterdäck.