Fälgskötsel

Dina fälgar tar stryk! - Tips på fälgskötsel för längre hållbarhet.
Fälgarna gör mycket för din bils utseende, men de tar mycket stryk och kan slitas hårt. Här är några tips på fälgskötsel för att hjälpa dig ta hand om dina fälgar.

Fälgskötsel, tips 1 - Tvätta ofta:
Eftersom hjulen är närmast marken utsätts de för tuffa påfrestningar, speciellt under vinterhalvåret då smuts och salt gör sitt bästa för att slita på ytan. I fram är det värst, eftersom större delen av bilens bromsverkan ligger på framaxeln samlas ofta bromsdamm på framfälgarna – och det kan vara tufft att få bort. Tvätta fälgarna ofta så hinner smutsen inte fastna.

Fälgskötsel, tips 2 - Använd bra rengöringsmedel för fälgar:
Det går att få fälgarna rena med olika typer av medel. Använd ett bra medel som är anpassat för fälgtvätt. Du kan få bra hjälp av din lokala verkstad eller våra däckspecialister som även erbjuder professionell fälgvård och förvaring. Där kan du få hjälp med att välja rätt.

Fälgskötsel, tips 3 - Verktyg:
Diskborsten är ett bra verktyg när du ska gnugga rent, den kan du använda med gott samvete. Kommer du inte åt smutsen med den finns speciella fälgborstar att köpa. Glöm inte att skölja hjulen ordentligt efteråt.

Fälgskötsel, tips 4 - Tvätta vinterhjulen när du skiftar:
Visst känns det viktigt att sommarhjulen är snygga nu – men tvätta vinterhjulen också. Om de förvaras smutsiga under hela sommaren har smutsen all tid i världen på sig att äta sig fast i materialet. I höst när det är dags att byta hjul igen kan det vara mycket svårt att få bort gammal smuts.

Fälgskötsel, tips 5 - Tänk på temperaturskillnaden vid tvätt:
Är dina fälgar varma av vårsolen? Spola inte med iskallt vatten. Den hastiga temperaturskillnaden kan ge upphov till små sprickor i lacken som kan växa och skada fälgen. Använd ljummet vatten eller kyl sakta fälgen med små mängder kallt vatten.

Fälgskötsel, tips 6 - Vaxa fälgarna, ge dem lite extra kärlek:
De flesta bilar får då och då ett skyddande lager av vax på lacken, men många glömmer fälgarna. Ge dina fina fälgar lite extra kärlek, det tar inte speciellt lång tid. Förutom skydd kan vaxet också ge en extra snygg glans.

Fälgskötsel, tips 7 - Laga skador:
Stenskott och skrapmärken är vanliga på fälgarna. Och kanske kan man stå ut med det – men en liten skada kan snabbt bli större när vatten och smuts tränger in bakom färgen. Slipa bort lös färg, rengör med sprit och måla i lite ny färg.

Sök efter fina fälgar till din bil. Eventuella missfärgningar eller andra kommentarer ser du tydligt under länken "MER INFO" som du hittar för varje uppsättning hjul på sidan.