Friktionsdäck

Dags att byta till vinterdäck? Vi har begagnade friktionsdäck till dig som vill köra dubbfritt. Alltid komplett på fälg till riktigt bra pris.

Vad är friktionsdäck? 

Friktionsdäck syftar främst på dubbfria däck avsedda för vinterbruk. Dessa däck har en gummiblandning och ett mönster som ger stor friktion mot underlaget. På så vis kan du få bra grepp även när det halt ute eller när väggen är täckt med snö.

Vilka egenskaper har friktionsdäck?

  • Friktionsdäck har goda allround egenskaper. De kan prestera minst lika bra som dubbade vinterdäck på snöiga vägar.
  • Friktionsdäck är bra när du kör på barmark och ger lägre miljöpåverkan och lägre bränslekostnader (tack vare lägre rullmotstånd) än dubbdäck. Även ljudnivåerna är lägre när du kör med friktionsdäck. 
  • På blankis får du längre bromssträckor med friktionsdäck än om du kör med dubbade vinterdäck.

Dubbfria vinterdäck är bäst för miljön

Dubbar ger bra grepp på is och ruggar upp underlaget så att det blir säkrare även för efterföljande bilar att köra. Problemet är att de även ruggar upp asfalt så att små partiklar lossnar och påverkar luftmiljön. Det finns gator i Sverige där dubbdäck är förbjudet just för att förbättra luftmiljön. Flera länder i Europa har också förbjudit dubbdäck eftersom de inte har den typ av vinterväglag som passar däck med dubbar. Om du sällan eller aldrig kör på väglag med mycket is och snö passar friktionsdäck bättre till din bil.

Kan man ha friktionsdäck året runt?

Tekniskt sett är alla däck utan dubbar friktionsdäck och det finns inga bestämmelser som hindrar dig från att köra med dem året runt. Förutsättningarna är att de har tillräckligt goda egenskaper i förhållande till underlaget. Du måste ha vinterdäck eller motsvarande utrustning från den 1 december till 31 mars, om det är vinterväglag.

När man talar om däck som fungerar oavsett underlag använder man i regel termen allvädersdäck. Med friktionsdäck menas däck som är anpassade för att ge så goda köregenskaper som möjligt under vintern. De har inte samma gummiblandning som sommardäck och ett annorlunda greppmönster.

Prestandamässigt ligger friktionsdäck mitt emellan dubbdäck och sommardäck. De har högre rullmotstånd än sommardäck men inte lika högt som dubbdäck. Du kan alltså ha friktionsdäck på sommaren men de flesta väljer att byta till sommardäck i april.

Hur väljer man de bästa friktionsdäcken?

Vad som är de bästa friktionsdäcken för dig och din bil beror på en rad faktorer.

  • Vilka däck passar din bilmodell? Hos oss på Hjuldepån fyller du i ditt registreringsnummer och får sedan fram vilka hjul vi har som passar bilen.
  • Hur länge vill du kunna använda däcken? Friktionsdäck är säkra så länge mönsterdjupet är tillräckligt djupt. Ju mer mönsterdjup, desto längre kan du köra med dem.
  • Alla däck har olika egenskaper beroende på bland annat greppmönster och gummiblandning. Läs gärna på om olika däcktillverkare och vilka egenskaper deras däck har för att se vad som passar det väglag du oftast kör på.
  • Försäkra dig om att fälgarna som ingår när du köper kompletta hjul passar din bil.

Billiga friktionsdäck – köp begagnat

I vårt sortiment hittar du begagnade friktionsdäck från några av de bästa tillverkarna i världen men också billiga friktionsdäck från tillverkare med en lågprisprofil. Ett påkostat däck kan ge bättre körkomfort och hålla längre men det finns inget som säger att billiga friktionsdäck ger sämre säkerhet. Återigen så är det framförallt mönsterdjupet som avgör hur säkra däcken är. Däck med mindre mönsterdjup behöver inte vara osäkra men de kommer inte att ge optimalt grepp lika länge som nyare däck.

En fördel med att välja billiga, begagnade friktionsdäck är att du får råd att byta oftare. Det är tryggare än att köra för länge på en uppsättning däck som var dyra i inköp. Att köpa begagnade friktionsdäck är mycket bra för miljön eftersom däcken då inte kasseras i förtid.