Om TPMS

TPMS, Tyre Pressure Monitoring System, är ett däcktrycks-övervakningssystem som används för att öka trafiksäkerheten och minska miljöpåverkan genom att varna vid däcktrycksförändringar i däcken på din bil. För lågt däcktryck i ett däck innebär ökat slitage och således miljöpåverkan. Om systemet upptäcker ett avvikande däcktryck så varnas du för att kunna åtgärda detta.

År 2014 infördes EU-direktiv om krav på TPMS i nya bilar vilket gör att bilar tillverkade från och med sent 2014 i regel är utrustade med TPMS. Det förekommer två olika standarder för hur övervakningssystemet fungerar; direkt TPMS och indirekt TPMS. Nedan följer en kort beskrivning av de olika teknikerna: 

Direkt TPMS

Varje fälg är utrustad med en TPMS-ventil med inbyggd trycksensor som kommunicerar med bilen och kan varna vid avvikande däcktryck. Sensorerna är batteridrivna och behöver bytas med jämna mellanrum för att fungera.

Indirekt TPMS

Till skillnad från direkt TPMS så använder man inga fysiska sensorer i fälgarna vid indirekt TPMS. Man utnyttjar istället ABS-kransen på bilen som mäter avvikelser i rullomkrets på däcken. Ett minskat däcktryck minskar rullomkretsen, vilket gör att systemet kan varna för avvikelser om det upptäcker olika rotationshastighet på däcken. 

När vi på Hjuldepån skriver att en hjuluppsättning har TPMS innebär det att den är utrustad med sensorer i fälgarna (direkt TPMS) och således lämpar sig för användning på en bil med direkt TPMS-system. Det går såklart bra att använda dessa hjul även till bilar som använder indirekt TPMS-system. Om du däremot köper hjul utan inbyggda sensorer till en bil som är utrustad med direkt TPMS-system kommer en varningslampa att tändas i bilen. För att släcka denna varningslampa kommer du att behöva utrusta fälgarna med sensorer som passar just din bil.

Medan vi gör vårt bästa för att föreslå rätt typ av TPMS-system till din bil så finns det många undantag, modell- och utrustningsspecifika faktorer som gör att vi inte kan garantera att det alltid blir rätt. Kontakta oss gärna på [email protected] om du är osäker på vilken typ av system din bil använder. Bifoga gärna en bild på en däckventil och ett registreringsnummer för bilen det gäller för att vi ska kunna ge dig bästa möjliga hjälp.